Orașul Drobeta Turnu-Severin a fost și este un oraș cu o importantă amplasare strategică, fiind așezat la răscrucea drumurilor pe uscat și pe apă care duc la Nord și la Sud de Dunăre. Are o importanță istorică foarte mare, acesta fiind primul centru urban din regiune, dar și o importanță comercială, datorită situării sale pe Dunăre.
Drobeta Turnu-Severin este, de asemenea, și un mare centru turistic, atât datorită istoriei, cât și datorită poziției geografice, însumând o multitudine de obiective turistice social-istorice și culturale. Dintre acestea, amintim: Piciorul Podului lui Traian, Castrul Roman, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Cetatea Medievală a Severinului, Parcul Natural „Porțile de Fier”, Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Chipul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia și multe altele.
Hotelul Continental Drobeta Turnu-Severin este aici din anul 1997, înainte fiind denumit „Hotel Parc”. Hotelul nostru are o amplasare excepțională, pe una dintre terasele municipiului Drobeta Turnu Severin și în mijlocul celui mai mare parc al orașului, Parcul Rozelor. De aici se ajunge ușor la oricare dintre obiectivele turistice din oraș, iar camerele au vedere fie către spectaculoasa Dunăre, fie către centrul orașului, fapt care îi face pe oaspeții noștri să fie mereu mulțumiți de panorama unică de care au parte chiar din camera lor.
Așadar, plecând de la hotelul Continental Drobeta Turnu-Severin, trecem ușor pe Bulevardul Carol I, ajungând la primul obiectiv turistic.
1. Palatul Culturii „Theodor Costescu”, ‘uriașul’ din fața celebrei Fântâni Cinetice este și simbolul culturii severinene. Acesta este unul dintre monumentele istorice protejate de pe lista Unesco și nu ne miră deloc, având în vedere construcția impunătoare, fiind proiectat de cunoscutul arhitect Grigore Cherchez. În secolul XX, acesta a găzduit biblioteca orașului, cinematograful, sala de teatru și muzeul orașului. În zilele noastre, după reabilitarea acestuia în totalitate, Palatul Culturii arată impecabil și este locul în care arta se întâlnește cu teatrul, aici având loc săptămânal expoziții interactive, ateliere de ceramică, vernisaje, concerte, piese de teatru și seri de film.
Pe același drum pe care se află Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin, la 200m distanță, regăsim cel de-al doilea obiectiv turistic pe care vi-l recomandăm cu drag atunci când vizitați orașul nostru.
2. Cetatea Medievala a Severinului a fost zidită de Regatul Maghiar ca centru strategic militar împotriva Țaratului Bulgar de Vidin, în vecinătatea ruinelor Castrului Roman al Drobetei. Cetatea este impunătoare și a rezistat foarte bine în timp, fiind renovată în ultimii ani și reinclusă în circuitul turistic. Prima atestare documentară a cetății a fost în secolul al XIV-lea, în celebrul document „Cronica pictată de la Viena”, în care este povestit cum „regele Ungariei a pătruns în Țara Severinului, a cucerit această fortificație și a instalat un Ban al Severinului”.
Cetatea conține elemente de arhitectură militară, turnuri de apărare, dar și o capelă. Ceea ce este și mai interesant este că, odată cu reabilitarea cetății din ultimii ani, au fost găsite alte 2 ziduri de incintă, un tezaur format din 160 de monede turcești, maghiare și dinari, bucăți de arcuri, săgeți, fragmente de țevi de tun, resturi de cămăși de zale, dar și oseminte umane. Alexandru Vlahuță a vorbit foarte frumos despre acest loc plin de istorie în cartea sa „România Pitorească”, unde o descria astfel: „Cetate întărită odinioară, apărată de un șanț adânc pe care, la vreme de primejdie, îl umplea într-o clipă la Dunăre, puind-o astfel subt o pavăză de apă din toate părțile, strângând-o la sân, ca pe un copil iubit, sub brațul ei ocrotitor”.
Astfel, încărcați de istorie, putem trece spre următorul punct din seria de obiective turistice din Drobeta Turnu Severin, un loc de asemenea cu o istorie impresionantă și situat chiar pe malul Dunării.
Taxa de vizitare a Cetății Medievale a Severinului este de 10 lei/adult și 5 lei / copil, iar programul este de luni până marți, de la 9:00 la 17:00.
3. Castrul Roman, împreună cu Piciorul Podului lui Traian sunt monumente care au fost construite de către Apolodor din Damasc, în perioada dintre războaiele lui Traian împotriva lui Decebal. Scopul podului era de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei, iar Castrul Roman a fost un important centru militar și politic din care se văd și astăzi patru porți laterale, cazărmi, și, în centru, clădirea pretorului unde a poposit chiar împăratul Traian. Aceste locuri sunt pline de istorie și au o valoare imensă, fiind printre singurele punți de legătură cu stilul de viață și de organizare al acelor vremuri.
Îndepărtându-ne un pic de cursul Dunării și mergând mai înspre centrul orașului, dăm de un alt loc frumos, și anume:
4. Castelul de Apă este un loc care merită vizitat atât ziua, cât și noaptea, când este luminat absolut încântător. Acesta a fost construit la începutul secolului XX și a alimentat cu apă întreg orașul până în anii ’80, alimentarea cu apă fiind făcută direct din Dunăre. Castelul de Apă din Drobeta Turnu-Severin este una dintre clădirile emblematice ale orașului, acesta găzduind spații expoziționale, o galerie de artă, dar și un punct de informare turistică. Înălțimea turnului este de 27 de metri, iar cei care doresc pot urca până în vârful acestuia, fie cu liftul, fie pe scări. Orice modalitate ați alege, suntem siguri că este un efort al cărui rezultate vă vor fi pe plac, deoarece turnul oferă un punct de belvedere unic în municipiu.
Taxa de vizitare a Castelului este de 8 lei/adult și 3 lei / copil.
Un alt loc care nu avea cum să nu se afle pe lista noastră de obiective turistice din Drobeta Turnu Severin este Defileul Dunării.
5. Croaziera pe Dunăre este o experiență absolut impresionantă pentru fiecare turist, nu numai pentru faptul că se desfășoară pe al doilea cel mai mare fluviu din Europa, ci și pentru că sunt multe puncte interesante care merită văzute în această croazieră. Defileul Dunării se întinde pe o suprafață de 120 de km, de la Baziaș până la Porțile de Fier. De-a lungul defileului poți trece prin Cazanele Mari și Cazanele Mici, care poartă acest nume datorită malurilor stâncoase în care apa lovește foarte tare, iar dimensiunea este dată de adâncimea apei de acolo; în Cazanele Mici, apa are aproximativ 80m adâncime, pe când în Cazanele Mari poate atinge și 120m.
La baza Cazanelor Mari se află Peștera Ponicova și Peștera Veterani, iar cea mai spectaculoasă priveliște, se află, desigur, în fața sculpturii care înfățișează Chipul lui Decebal. Acesta este un basorelief de 55m în apropierea orașului Orșova și este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Așadar, este imperios necesar de vizitat!
Drobeta Turnu-Severin este un oraș încă în dezvoltare, un oraș care a avut o poziție importantă de-a lungul timpului, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere strategic. Pentru o priveliște superbă asupra Dunării, vă recomandăm să rezervați o cameră la Continental Drobeta Turnu-Severin. Pentru a explora împrejurimile și a vă bucura la maxim de natură, puteți ajunge la Orșova cu mașina foarte ușor, iar de acolo puteți încerca o croazieră pe Dunăre. Deși sunt multe obiective turistice în Drobeta Turnu-Severin, considerăm că acestea sunt cele pe care un turist trebuie neapărat să le vadă atunci când ajunge în această zonă a României.